Outliers by Malcolm Gladwell

Outliers av Malcolm Gladwell

Historien om framgång

Outliers av Malcolm Gladwell

Köp bok - Outliers av Malcolm Gladwell

Vad är ämnet för boken Outliers?

En studie av människor som uppnår exceptionella nivåer av prestation - vare sig det är i matematik, friidrott, lag eller något annat område - som ligger utanför typisk upplevelse är ämnet för dokumentären (2009).
Vi tenderar att tro att dessa outliers har någon hemlig inneboende talang som gör att de kan klättra upp till toppen av sina respektive yrken, men andra variabler, som familj, kultur och till och med födelsedatum, kan ha en betydande inverkan på deras framgångsnivå.

Vem är det som läser boken Outliers?

  • Den som vill få ett bättre grepp om vad det betyder att lyckas och hur man ska uppnå den bör läsa den här boken.
  • Lärare, tränare och de som arbetar i utbildningsbranschen
  • Konsulter och andra som är engagerade i att reformera regeringens politik

Vad är Malcolm Gladwells bakgrund?

Malcolm Gladwell är en personalförfattare för tidningen New Yorker. Han bor i New York City. Han startade sin professionella journalistiska karriär som korrespondent för The Washington Post, där han täckte affär och vetenskap. Han utsågs till Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen 2005.
Tillsammans med Outliers är Gladwell författare till många andra bästsäljande böcker, inklusive tipppunkten: hur små saker kan göra en enorm skillnad och notera: The Power of Thinking Without Thinking (båda publicerade av Penguin).

Vad finns exakt i det för mig? Upptäck varför begreppet "självgjorda" framgång är en felaktig.

Har du någonsin läst en biografi om en berömd person där individens framgång tillskrivs ren dum tur? Om du har det är du inte ensam. Troligen inte. Istället, när det gäller framgångsberättelser, gillar vi att tro att individerna i fråga har uppnått sin position av sina egna förmågor och hårda arbete. Detta är myten om den "självgjorda mannen", och dessa anteckningar kommer att visa att den är baserad på sand snarare än sten. Du ser hur många osynliga variabler som påverkar en persons framgång, och hur många av dessa faktorer som ligger utanför kontrollen av den aktuella individen. Du kommer att upptäcka varför Bill Gates och Beatles var så framgångsrika; Varför din födelsedatum kan ha förstört dina chanser att vara en ishockey stor; och vad risodling har att göra med aritmetiska förmågor i dessa anteckningar.

Begreppet "självgjorda man" är mycket värderat i vårt samhälle.

När vi träffar en lysande matematiker har vi en tendens att tro att hans förmåga att resonera logiskt är något han föddes med. Detsamma kan sägas om elitidrottarnas smidighet, känslan av musiker och problemlösningsförmågor hos datorprogrammerare. Detta beror på att vi naturligtvis är benägna att kreditera en individs framgång eller prestation till hans eller hennes egna ansträngningar och inneboende talanger. När han körde för guvernör i Florida använde Jeb Bush frasen "självgjord kille" för att beskriva sig själv som en del av sin övergripande kampanjplan. Detta är, för att uttrycka det mildt, absurt; Han härstammade från två amerikanska presidenter, en rik Wall Street -bankir och en USA: s senator bland sina direkta familjemedlemmar. Eftersom individualiteten är så värderad i vårt samhälle försökte han dock denna strategi.

Jeb Bushs prestationer placerar honom i kategorin Outlier - en person som har åstadkommit något statistiskt exceptionellt. Men precis som Bushs lyckliga bakgrund hjälpte honom att uppnå framgång, så gör det också mindre gynnsamma externa omständigheter att hjälpa andra outliers att stiga utöver medelvärdet. Vi lägger så stor betoning på människor och deras "självgjorda" prestationer som vi ofta väljer att förbise eller minska vikten av andra variabler. Myten om den "självgjorda killen" finns-och det är en mycket, mycket populär myt.

När du når en viss punkt i din utveckling är ytterligare färdigheter inte längre fördelaktiga.

Trots att fysiska attribut är väsentliga översätter inte 6'10 "höga omedelbart till en basketavtal för miljon, och att ha en hög IQ översätter inte automatiskt till ett Nobelpris. Vad är orsaken bakom detta? Det finns det En "tröskel" för vissa egenskaper som är förknippade med framgång, till exempel höjd i basketspelare eller kvantitativ intelligens i matematiker. Till exempel, efter att en basketspelare når en viss höjd, gör ett extra par tum mycket av en skillnad för hans eller hennes prestanda.

Likheter kan ses på andra områden, till exempel utbildning, där policyer för bekräftande åtgärder har lett till att vissa lagskolor minskar deras antagningskriterier för medlemmar i rasminoriteter. Men när forskarutvecklingen utvärderas finns det inte längre någon signifikant skillnad mellan minoritets- och icke-minoritetsstudenter när det gäller total prestanda i lagskolan. Trots att de har sämre akademiska prestationer både före och i hela lagskolan tjänar minoritetsstudenter jämförbara inkomster, får samma antal utmärkelser och gör samma antal bidrag till det juridiska samhället som sina vita motsvarigheter.

På samma sätt som höjden bara räknas i viss utsträckning i basketspelare, efter att du har fått en viss nivå av juridisk kunskap, börjar andra variabler spela en större roll. Relaterade färdigheter och egenskaper är väsentliga grund för framgång i ett yrke - du kan inte bli en högsta juridisk expert om du inte har några logiska resonemang - men när du har uppnått färdighetsbarriären kommer även små förbättringar i naturlig resonemang inte att driva Du längre i din karriär. Andra faktorer, såsom sociala färdigheter, kontakter eller till och med en lycklig paus, kommer att avgöra framgång.

För att uppnå expertis i världsklass i någonting tar det cirka 10 000 timmars övning-vilket inte är någon liten prestation.

Trots att talang utan tvekan är en avgörande komponent i formeln för framgång, verkar det som om hård ansträngning är minst lika viktig, om inte mer. Bill Gates ägnade en betydande ansträngning för att studera datorprogrammering. Beatles tillbringade en betydande tid på att uppträda på scenen. Trots att de också var extremt begåvade människor, var det deras långvariga praxis som höjde dem till nivån på artister i världsklass. Studier har visat att för att få expertis i världsklass i vad som helst måste du ägna en "kritisk minimum" tid-cirka 10 000 timmar-för att öva. Det säger sig självt att inte alla har lyxen att ägna så mycket tid åt en viss skicklighet eller hobby.

Först och främst måste du få chansen att börja så tidigt som möjligt för att komma in så mycket övning som möjligt och få en fördel jämfört med dina konkurrenter. Det är också nödvändigt för dig eller din familj att ha ekonomiska medel för att stödja dig; Det är svårt att hitta tid för anställning eller hushållsuppgifter när du arbetar 40 timmar i veckan för att försöka bli en världsberömd violinist. Beroende på vad du vill åstadkomma kan du också behöva tillgång till kostsam, modern utrustning för att slutföra din uppgift. Förutom uppmuntran från familj och vänner såväl som tränare, instruktörer och trevliga människor du möter på gatan, är det möjligt att ha alla dessa saker, som Bill Gates eller Beatles gjorde under sin tid. Faktum är att många individer inte gör det, och som ett resultat, nekas de i huvudsak chansen att uppnå expertis i världsklass inom sina respektive områden.

Den månad där du föddes kan ha en betydande inverkan på dina livsresultat.

Din "relativa ålder" - det vill säga hur gammal du är i relation till andra människor i en utvecklingsgrupp - kan göra eller bryta dig under olika omständigheter. Ta till exempel behörighetsdatumet för åldersgrupper i kanadensiska ungdomshockeyliga, som är 1 januari, som en illustration. Alla barn som föddes under samma kalenderår konkurrerar med varandra. Verkar rimligt, eller hur? Det är inte, för att uttrycka det mildt. Barn födda i januari är grova mot de som är födda mot slutet av december, enligt årliga avgränsningsdatum. Med andra ord, barn födda i december tävlar mot barn som i huvudsak är ett år äldre än de är. Även om systemet i sig är orättvist, producerar det också en självuppfyllande profetia: tränare berömmer de bästa nioåringarna eftersom de är starkare och bättre spelare när de i verkligheten inte heller är; De är helt enkelt ett år äldre-en betydande skillnad när ett år representerar en åttondel av din livstid.

Barn som får en orättvis åldersfördel får större uppmuntran och chansen att växa under en kritisk period av deras utveckling, vilket gynnar dem. Detta kallas en kumulativ fördel, och det förklarar varför professionella kanadensiska hockeyspelare firar sina födelsedagar oftare under början av året än under andra halvåret. Tanken kan korsa dig att det är "inget stort problem" eftersom du inte deltar i ishockey. "Jag är inte ens medborgare i Kanada!" I alla regioner där individer är indelade i åldersbaserade grupper baserade på årliga avgränsningsdatum kan emellertid relativ ålder leda till ojämna möjligheter för dem som är yngre eller äldre. De finns i majoriteten av sportliga ligor. Finns det en annan plats där dessa kan hittas? Skolor.

På grund av hennes begränsade uppmärksamhet kan en femåring felaktigt tro att hon är ett "problembarn", och hon kan växa upp och tro att hon är en. Hon växer upp till att vara en Harvard-student samtidigt som den lugna nästan sexåriga som sitter bredvid henne.

Miljön där du är uppvuxen kan ha en betydande effekt på din förmåga att uppnå framgång.

När du uppnår en viss kompetensnivå upphör dina inneboende talanger att vara relevanta i din strävan efter framgång. Praktisk intelligens är ett mycket mer väsentligt element att tänka på än akademisk intelligens. Det är "processuell" kunskap som skiljer praktisk intelligens: förstå hur man analyserar och manipulerar sociala omständigheter för att uppnå dina mål - med andra ord, att veta vem man ska ställa vilken fråga och när. Människors förmåga att engagera sig i och förhandla med myndighetsfigurer kan hjälpa dem att närma sig deras önskade resultat. Detta är inte något som kommer naturligt för dig. Sociologen Annette Lareau upptäckte att rikare föräldrar är mer benägna än lägre klasser för att stimulera till sina barn en känsla av "rätt" i deras liv. Sammantaget gör föräldrar detta genom att ägna mer uppmärksamhet åt sina barn eller åtminstone genom att ge sina barn stimulerande aktiviteter som uppmuntrar intellektuell utveckling.

De ger sina barn förmågan att kräva respekt och att "anpassa" en inställning för att uppfylla sina egna krav. Med andra ord, de ger sina barn en känsla av praktisk intelligens. Jämfört med rikare föräldrar är lägre inkomstföräldrar ofta rädda av myndigheterna och gör att deras barn kan följa ett mönster av "naturlig utveckling"-det finns mindre push-moding-couraging än i rikare hem. Resultatet är att fattiga elever är mindre benägna att få praktisk underrättelseinstruktion, vilket avsevärt minskar deras möjligheter att uppnå framgång i skolan.

Året där du föddes kan göra eller förstöra ditt liv.

Förekomsten av "orättvisa" fördelar i livet kan uppstå från de mest oväntade källorna. Tänk på förmögenheten för många välkända mjukvarumillionärer, inklusive Bill Gates, Steve Jobs och Bill Joy, medgrundare av Sun Microsystems. Alla föddes med en exceptionell talang för logiskt tänkande, samt ambition, praktisk intelligens och chanser att testa sina förmågor i olika situationer och situationer. Är gåtan för den utomordentligt framgångsrika slutligen löst? Inte så snabbt, min vän. Att de hade möjligheter är inte poängen; Det är det faktum att de hade en specifik sekvens av möjligheter som gjorde det möjligt för dem att samla sina 10 000 timmars datorprogrammeringsupplevelse vid exakt det korrekta ögonblicket i historien är poängen.

Deras födelse kom i det perfekta ögonblicket för dem att dra nytta av den ständigt föränderliga mjukvaruindustrin: sent nog att ha fått en ny datormodell som gjorde det enklare att utarbeta programmeringsproblem, men inte så sent att andra kunde stjäla sina idéer innan de kunde implementera dem. Det var också viktigt för dem att vara lämplig ålder när de startade sina företag; Om de hade varit betydligt äldre, kan de ha varit mer intresserade av att "slå sig ner" snarare än att ta de enorma riskerna som gjorde det möjligt för dem att lyckas. Även om inte alla stora programvaruföretagare föddes under åren 1954 till 1956, är det faktum att så många var indikerar att det att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Där du kommer ifrån, både geografiskt och kulturellt, kan ha en betydande inverkan på din förmåga att lyckas.

Du är säkert medveten om att asiater är begåvade i matematik. Vissa kanske skriker "Politiskt fel" när de hör det här, men det finns många aspekter av den östliga kulturen som verkligen hjälper barn att göra bättre i matematik. Den första är en fråga om språk. På asiatiska språk, när barn lär sig orden för siffror, lär de sig genast hur man ska lägga till siffror, så att de kan bygga upp sin matematiska fallenhet från tidig ålder. Risjordbruk, som är en stöttepelare för den asiatiska kosthållningen, hjälper inte bara barnen att lära sig språk, utan det hjälper också dem att lära sig matematik eftersom risodlingen främjar en stark arbetsmoral. Risodling är mycket svårare än att odla västerländska grödor. Precision, samordning och tålamod krävs för en framgångsrik och lönsam risskörd.

Jordbrukarna under feodala system i Europa hade inte mycket att visa för sina ansträngningar. De tvingades att ge över merparten av sina skördar till grymma hyresvärdar. De feodala systemen var dock inte populära i Asien, och risodling tillhandahöll en tydlig koppling mellan ansträngning och avkastning för jordbrukaren. På grund av detta blomstrade en kultur med hårt arbete. Ett särskilt upplysta ordspråk sa: "Ingen som kan vara vaken före soluppgången tre hundra sextio dagar per år misslyckas med att göra familjen förmögen." Vad har något av det här att göra med aritmetik? Exempel: aritmetik är svårt, och du kan tillbringa en timme med att försöka ta reda på varför du fortsätter att få-17 när svaret ska vara 19,473.6 när du ska ta emot 19.473.6. Studieresultaten har visat att eleverna i västländerna förlorar på det aritmetiska problemet mycket snabbare än eleverna i de östeuropeiska länderna.

I vanliga fall är asiater i allmänhet utmärkta i matematik. Det är en del av deras kulturarv. Folks som går ner från risfältarbetare är mer benägna att ha en positiv inställning till arbetet, vilket kan vara särskilt gynnsamt när man studerar matematik. Denna benägenhet fortsätter även efter att familjer har övergett sina risfält i många generationer.

Om vi förstår betydelsen av kulturarvet, kan vi hjälpa fler individer i deras ansträngningar att nå framgång-och undvika att misslyckas.

Det finns andra mindre noterade anomalier, som till exempel flygplansolyckor, som måste nämnas. Denna mycket osedvanliga förekomst inträffar nästan vanligtvis som en följd av anhopningen av en osannoliktföljd av små problem eller misstag, som var och en skulle ha varit oåtkomliga på egen del. Men precis som Bill Gates hade turen att komma över en chans efter en annan, så kan piloter komma över en rad små frågor som bygger upp till en stor katastrof. Som ett exempel är det koreanska Air, ett flygbolag som hade en dålig säkerhetspost före år 2000, utpekades ut. Deras kraschhastighet var mer än 17 gånger större än normen för hela industrin. I andra fall, som t.ex. den asiatiska benägenheten för matematik, kan detta dåliga mervärde förklaras av kulturarv.

Den koreanska kulturen lägger stor vikt vid auktoritativa siffror, och det är brukligt att ständigt uppskjuta dem som befinner sig i en större auktoritet. De lägre rankade besättningsmedlemmarna kanske inte känner sig bekväm med att kritisera kaptenen om befälhavaren begår ett misstag på ett flygplan, eftersom deras kulturarv kräver att de inte gör det. Det är möjligt att en av de koreanska flygsolyckorna i Guam orsakades av en kommunikationsfördelning av detta slag. Försteofficeren försökte informera den trötta kaptenen om att synligheten var för låg för att göra en visuell inflygning till landningsbanan, men för att undvika att bli kapten med en uttrycklig instruktion frågade han: "Tror du inte att det kommer att regna mer?" I den här regionen, specifikt? " Kaptenen bortsåg från den första officerens förräderi om vädret, och deras flygplan störtade in i en kulle som ett resultat av hans beslut.

I kölvattnet av en reform som erkände att det koreanska kulturarvet i hierarkin kan innebära svårigheter under driften av ett flygplan, rekryterade Korean Air ett amerikanskt företag för att förbättra sina flygbesättningsmedlemmars kommunikationsförmåga. Nu är företagets säkerhetsposten på samma nivå som dess rivaler.

Om vi kan identifiera de faktorer som bidrar till ojämlika spelfält kan vi öka antalet möjligheter för individer att uppnå.

Det är ovanligt att de metoder som vi använder för att minska den begynnande potentialen för framgångssagor är effektiva eller effektiva, och resultatet är ett litet antal lyckade outliers. Årliga avbrytningsdatum i hockeyn innebär att de juniorer som är födda sent på året måste konkurrera med barn som nästan är ett år äldre än de är. En NHL-spelare som är född den 27 december i Kanada kan å andra sidan inte be sin mor att resa tillbaka i tiden och undvika att föda fram till den 1 januari, och han bör inte tvingas att önska att han kunde. Tusentals hockeyspelare som kan ha utvecklat en stark yrkesetik eller lärt sig att hantera pucken bättre än någon annan i ligan har berövats möjligheter, eftersom resurserna fördelas till dem som har en orättvis fördel på grund av att de fötts under en lämplig tid på året. Vissa drar nytta av den kumulativa fördelen, medan andra lider av en kumulativ nackdel.

När denna svaghet i systemet har identifierats är det emellertid möjligt att korrigera det. Som ett alternativ till att använda årliga brytpunktsdatum kan vi dela upp unga hockeyspelare till fyra gånger så många grupper fram till dess att fördelen med den relativa åldern inte längre är fördelaktig för dem. Spädbarn från januari till marsch i en grupp, barn från april till juni i en annan, och så vidare. Detsamma gäller för utbildningsinstitutioner. I stället för att sitta tillbaka och låta barnen till rikare föräldrar få fler chanser, kan vi upprätta program som KIPP-kunskap är Power Program-Academy i South Bronx, som är en utmaning för ungdomar från medelskolan som är tillgänglig för ungdomar från detta mycket låginkomstområde. KIPP lyckas få 84 procent av sina barn att göra poäng på eller över sin nivå i aritmetik när de går i åttan, trots att det inte finns några test-eller ingångskriterier, och trots det faktum att majoriteten av eleverna kommer från underprivilegierade familjer.

Sammanfattning i slutet

Den viktigaste läxan i den här boken är att ingen man, kvinna eller kanadensisk hockeyspelare är en ö i sin egen rätt. Överdriven framgång är följden av en rad chanser, lyckosamma raster och andra händelser som förenar sig för att producera de exakta förhållandena som gör det möjligt att uppnå en extraordinär prestation.

Köp bok-Outliers av Malcolm Gladwell

Skriven av BrookPad Teamet baserat på Outliers av Malcolm Gladwell

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.