The Great Mental Models Volume 2 by Shane Parrish, Rhiannon Beaubien

The Great Mental Models Volume 2 av Shane Parrish, Rhiannon Beaubien

Fysik, kemi och biologi

The Great Mental Models Volume 2 av Shane Parrish, Rhiannon Beaubien

Köp bok - The Great Mental Models Volume 2 av Shane Parrish, Rhiannon Beaubien

Vad är ämnet för boken The Great Mental Models Volume 2?

Att skapa oväntade anslutningar är i fokus för de stora mentala modellerna Volym 2 (2019), som är tillgängligt nu. Det är fast förankrat i de "hårda" vetenskaperna och dekonstruerar grundläggande idéer från fysik, kemi och biologi. Men det handlar inte bara om elektroner, atomer och evolution. Det handlar om mycket mer. De begrepp som diskuteras i denna intressanta intellektuella historia kan tillämpas på dagliga livet och på akademisk forskning.

Vem är målgruppen för boken The Great Mental Models Volume 2?

  • Individer med sidotänkande förmågor
  • Forskare som letar efter ett nytt perspektiv på välkända ämnen
  • Den som söker efter en anständig hjärnövning kan dra nytta av detta.

Rhiannon Beaubien, vet du vem Shane Parrish är?

I sin tidigare karriär arbetade Shane Parish som cybersecurity -specialist för Kanadas bästa underrättelsebyrå innan han etablerade Farnam Street, en organisation som ägnas åt att hjälpa individer att tänka mer kritiskt i en ständigt föränderlig miljö. En mängd publikationer har publicerat hans arbete, inklusive New York Times, Wall Street Journal, The Huffington Post och Forbes, bland andra. Dessutom är han värd för Knowledge Project, en podcast som har laddats ner mer än 10 miljoner gånger hittills.

Förutom att vara författare är Rhiannon Beaubien författaren till Alone bland Spies, en bok om Spycraft som förlitar sig på hennes tidigare erfarenhet av att arbeta i intelligens. Förutom att bidra till Farnam Street's Blogg och hantera skapandet av bokserien Great Mental Models, är Beaubien en viktig del av företagets ledarskapsteam.

Vad finns exakt i det för mig? Lär dig mer om vetenskapen som ligger till grund för sociala interaktioner.

När människor först började utforska Arktis sprang de över ett problem: deras båtar var benägna att vara infångade i den tjocka isen. Att ramma dig igenom fungerade inte - det hade faktiskt ett dåligt rykte för att få fartyg att drunkna. Det fanns dock ett alternativ. Pressa en krökt skål underifrån så kommer den att stiga till ytan. Det är grundläggande fysik. Fram, den första båten som korsade Arktiska havet, innehöll ett skålformat grunt skrov, en strömlinjeformad köl och en roder som kunde höjas direkt ur vattnet för att förhandla om isen. Den sprang upp och satt upp på fartyget när det krossades av isberget. Med andra ord, med hjälp av vetenskapen gör att du kan samarbeta med naturen. Även om detta är användbart när man planerar en resa till Nordpolen, kan det också användas för att bättre förstå mänsklig civilisation och historia som helhet.

I dessa anteckningar dissekerar vi sju grundläggande begrepp från fysik, biologi och kemi för att konstruera en uppsättning mentala modeller som kan användas för en mängd olika ämnen, allt från den franska revolutionen till samtida krigföring och borttagningen av The the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the the Latinskt språk. Du kommer att upptäcka varför zebror är snabba och varför portugisiska människor inte talar latin i dessa anteckningar; hur loppor hjälpte till att återuppliva den europeiska civilisationen; Och vad tillverkningen av brons och körning har gemensamt i denna samling av anteckningar.

När det gäller social omvandling räknas antalet människor.

Året är 1905 och Paris är inställningen. Kaféerna är helt packade. Servitörer rusar från bord till bord och tar med små glas grön sprit till varje beskyddare. Aromatiska anmärkningar av anis genomsyrar luften. Vätskan som ges är Absinthe, en populär aperitif som har fått ett rykte för att vara mycket potent. Från början av det början av det tjugonde århundradet började publikationer att publicera extravaganta berättelser om absintens effekter på människokroppen. Den har samma beroendeframkallande egenskaper som Opium! Drickare blir galen till följd av detta! Berättelserna hänvisade till tragedin av Jean Lanfray, en man som dödade sin familj efter att ha blivit upprörd av absint. Människor började organisera kampanjer mot Absinthe och hävdade att det borde göras olagligt.

Samtidigt skrevs ingenting om bly, en farlig metall som användes i tillverkningen av rören som bar dricksvatten från källa till kran. Bly hittades också i hundratals andra varor, inklusive färg, glas och kosmetika, bland andra. Trots faror för bly fanns det dock ingen rörelse att få den förbjuden. Det övergripande temat för detta brev är att när det gäller social förändring är antalet viktiga. Påståendena om absint var helt falska. Det var inte mer farligt än andra högprocent alkoholhaltiga drycker, och det gjorde dig definitivt inte galen som vissa andra. Efter att Lanfrays "Absinthe Mords" var dock på väggen. Det förbjöds i Schweiz 1908 och Frankrike följde efter 1914.

Ledningen var å andra sidan annorlunda. Beviset mot det var inte överdrivet; Snarare avskedades det helt enkelt som irrelevant. Cirka 15 fvt utfärdade den romerska arkitekten Vitruvius en varning till sina samtida om farorna med att sätta vatten i blyrör. Alice Hamilton, en amerikansk industriell toxikolog som arbetade på 1910 -talet, var den första som gav avgörande bevis för farorna för blyexponering. Det spelade ingen roll: bly användes fortfarande i färg och bensin långt in i 1980 -talet, vad är det som orsakar skillnaderna i svar på absint och att leda?

Denna fråga kan besvaras med hjälp av fysik. Tänk på uppfattningen om tröghet, som förklarar saker och ting mot förändringar i deras rörelseläge när deras position ändras. Såvida de inte kommer i kontakt med en motsatt kraft som framdrivning eller friktion, kommer stationära saker att stanna kvar och flytta föremål kommer att fortsätta att röra sig. Antalet människor är viktigt i detta fall. Ju större storlek på föremålet, desto större är den mängd kraft som krävs för att flytta eller stoppa den.

Det är samma lag som gäller ämnen som bly och absint, som har en slags "samhällsmassa." Att stoppa det - det vill säga att bli av med det - krävde att ändra allt från hur väggarna målades till hur fordon drevs under tusentals år. Absint, å andra sidan, var en icke-enhet: det hade inte funnits så länge och allt det gjorde var att få människor berusade-något som andra alkoholhaltiga drycker gjorde lika bra utan att tyckas inspirera män att döda sina fruar och barn. Med andra ord hade bly en betydande mängd social massa, medan absint hade relativt lite.

Saker som är användbara överlever och delas ut från en generation till nästa.

Zebras betar på gräs i slättarna i södra Afrika. På avståndet kröker en lejon i det höga gräset. Det kryper framåt, omedvetet om att det är på gränsen till att fånga sitt nästa byte. När det kommer tillräckligt nära, kommer det från att gömma sig och börjar springa. Zebra märkte det direkt. Loppets början har signalerats. Insatserna är mycket höga. En sebra som har förts till marken kommer inte att ges en andra möjlighet att fly. Regeln i detta spel är enkelt: zebror som rör sig långsamt är förtärda. Den hastighet som denna randiga häst kräver är alltså väsentlig.

Mycket är beroende av denna regel. Snabba zebror har längre liv än sina långsammare motsvarigheter, och de är mer benägna att föda upp till följd av deras snabbare hastigheter. När denna gynnsamma egenskap vidarebefordras från generation till generation blir zebrapopulationen som helhet snabbare med tiden. Icke -slumpmässig eliminering är en term som hänvisar till benägenheten för egenskaper som gör att överlevnaden sprider sig och mindre fördelaktiga egenskaper att dö ut samtidigt. Naturligt urval är en annan term för detta fenomen. Huvudpoängen med detta brev är att användbara saker överlever och överlämnas från generation till generation, vilket är bra. Naturligt urval förklarar inte bara zebrorens hastighet, utan det kan också användas för att beskriva utvecklingen av kulturella "organismer" som språk, enligt vissa forskare.

Tänk på latinens språk. Det första kända exemplet av skriftlig latin går tillbaka till sjunde århundradet fvt, enligt arkeologiska bevis. Det talades många andra språk på den italienska halvön vid den tiden, men Latin slutade vara det de facto -språket i Romerska imperiet på grund av dess universalitet. Och när imperiet utvidgades ökade Latin's nytta också. Förmågan att kommunicera effektivt på ett språk var avgörande för överlevnad. Soldiers kunde inte förstå order om de inte hade dem, och köpmän litar på dem att kommunicera med sina kunder. Även stammar i utkanten av civilisationen tyckte det var till hjälp. Du kunde handla med och göra fredsfördrag med romarna på grund av latinerna.

Efter det romerska imperiets fall under det femte århundradet e.Kr. genomgick det språkliga landskapet en omvandling. Gemenskaper över hela Europa var inte längre föremål för myndigheten i Rom, vilket innebar att de inte längre behövde kommunicera på latin. I bristen på en centraliserad myndighet krympade latin på sig själv och flyttade sig till några få miljörischer där det fortfarande talades av religiösa myndigheter och akademiker. Växt- och djurarter kan utrotas i den naturliga världen, men deras ättlingar kan överleva och trivas på sin plats. I själva verket är det exakt vad som hände med latinerna. Efter det romerska imperiets fall tog civilisationerna till Latin's offshoots - romantiska språk som portugisiska, spanska och italienska - för kommunikation. Denna grupp av språk inkluderade en stor mängd latinsk ordförråd men hade en betydligt enklare grammatik, vilket gjorde dem mycket lättare att lära sig och, som en följd, betydligt mer värdefull.

Tidiga adoptörer är de som lyckas.

Den brittiska peppade malens vingar och kropp är beige och grå, med små svarta prickar på dem-precis samma färg och mönster som de fläckiga, lavtäckta trädstammarna på den brittiska landsbygden. Det är praktiskt. När malen ligger på en trädstam är den nästan oupptäckbar för rovdjur. Det kom till nytta för att uttrycka det på ett annat sätt. Under den industriella revolutionen började industrier att spira moln av sotrök i atmosfären. Långsamt men stadigt började en tjock beläggning av svart smuts att samlas på trädgrenarna. Malens mönster tjänade inte längre till att hjälpa den att smälta in i omgivningen; Istället gjorde de det till ett tillgängligt mål för rovdjur.

Malarna med lätt peppering plockades lätt av. Det lämnade bara de mycket mer ovanliga svartpeppade malarna, som var väl anpassade till denna nya miljö. De klarade sig bättre när det gäller överlevnad och reproduktion, och de genererade mer avkommor. På grund av en chansgenetisk mutation fick dessa mal en evolutionär fördel: de var bättre anpassade till sin nya livsmiljö till följd av deras mutation. Kapaciteten att anpassa sig till nya miljöer är avgörande för evolutionen. Det ger också en inblick i mänsklighetens historia. Den viktigaste lektionen i detta brev är att tidiga adoptörer kommer ut på toppen. Efter första världskriget hade Frankrike fullständig kontroll över situationen. Tyskland hade inte bara blivit slagen, utan det hade också tvingats acceptera villkoren för Versaillesfördraget, vilket reducerade den tyska militären till sina nakna ben och införde allvarliga utgiftsbegränsningar för militära utgifter.

Maginot-linjen, ett system med sammanlåsande befästningar byggda kring Frankrikes gränser för att avvärja en invasion i framtiden, slutfördes 1815. Dess militära spenderar mycket pengar på banbrytande teknik. På papper verkade nationen vara mer än kapabel att hantera den tyska hoten. Naturligtvis vet vi alla vad som hände efter det. Tyskland förbjöd Maginot -linjen 1940 och inledde ett katastrofalt angrepp som resulterade i miljoner död. Staden Paris förstördes mindre än en månad senare. Så vad gick exakt fel? Frankrike, å andra sidan, var som en lättare peppad mal. Det hade inte acklimatiserats till sin nya livsmiljö, som förväntat. Franska strateger förutsåg att den kommande striden skulle likna den sista och förberedda i enlighet därmed .... Eftersom de förutsåg statisk dike -krigföring, konstruerade de Maginot -linjen och tillbringade sina resurser på infanteri snarare än att köpa flygplan eller öka storleken på deras pansrade divisioner.

En tysk strateg som heter General Guderian representeras av den svarta paprika malen i denna berättelse. Guderian insåg att rörlighet och hastighet skulle vara nyckelfaktorer i den kommande striden. Befälhavaren beslutade att inte lita på en långsam rörelse som krävde långa och komplexa leveranslinjer, utan istället för att skapa separata tankavdelningar som kan djup och snabb strategisk penetration. Guderians tankar kunde nå Frankrikes hjärta endast på grund av en adaptiv strategi. Det tog de allierade fyra åren att hindra flödet av tysk aggression.

Katalysatorer är ämnen som hjälper till att påskynda kemisk och social transformation.

År 1340, en trångt hamn i Italien. Ett fartyg lossas av Dockers. Trots överflödet av varor är det ändå en representation av de rikedomar som produceras av de nyligen etablerade handelsvägarna mellan Europa och Asien. En råtta tar en doft av luften i hållet. Den skrapar sig själv, klättrar upp på ett rep och skurar över sanden för att nå den torra marken. Den transporterar sin egen last - hundratals loppor infekterade med en särskilt dödlig stam av bakterien. Oavsett var människor är bitna är döden nästan alltid resultatet. Världen kommer att möta en oöverträffad pandemi i slutet av seklet, som kommer att ta livet av hundratals miljoner människor.

Efter den svarta döden var Europa en helt annan plats. Eftersom det fanns färre människor fanns det mer mark än vad som kunde användas produktivt. Som en konsekvens minskades hyran. Det var också svårare att ersätta anställda, vilket resulterade i högre lön. Båda förbättringarna resulterar i att mer pengar placeras i plånböckerna hos vanliga människor. Som ett resultat fanns det en ökning av efterfrågan på nya konsumentprodukter, som företagare var angelägna om att tillhandahålla. De kunde i sin tur hålla sina priser nere genom att utveckla nya arbetsbesparande tekniker. Omedelbart var Europa på gränsen till en kulturell och ekonomisk renässans känd som renässansen. Huvudpoängen i denna uppsats är att katalysatorer hjälper till att påskynda kemisk och social transformation. Är det möjligt att svartdöden var orsaken till renässansen? Även om få historiker tror att pandemin var direkt ansvarig för denna enorma utveckling, är det lite tvivel om att det hade ett betydande inflytande.

Sådana positioner kallas "roller" av kemister. De kallas katalysatorer. En katalysator är ett material som påskyndar processen för förändring i kemi. Det faktum att det inträffar gör att något händer som inte skulle ha inträffat på annat sätt, men det förkortar hur lång tid det tar för svar eller förändringar att inträffa. Katalysatorer kan hittas nästan överallt. Du behöver en av dessa accelererande föreningar om du till exempel vill producera papper, yoghurt eller tvättmedel. Jäst, en mikroskopisk svamp, var en av de tidigaste katalysatorerna som avsiktligt användes av människor. Våra förfäder insåg att tillsats av jäst till sockerhaltiga vätskor resulterade i produktion av alkohol för cirka 10 000 år sedan. De kunde också ge mer luft och struktur till de tjocka, osyrade bröd som de lagade över lågorna genom att göra det.

Som vi har sett finns vanligtvis inte katalysatorer i kemisk form i den naturliga världen. Ta till exempel tryckpressen, som påskyndade en samhällelig "reaktion" - spridning av information, som var en hörnsten i renässansen - genom storleksordningar. Före utvecklingen av tryckpressen var det svårt att få information om någonting. En liten samling av opålitliga, handskrivna dokument var allt som de flesta bibliotek hade att erbjuda, och de som fanns var ofta inte mycket mer än så. På grund av uppfinningen av tryckpressen skapades ett pålitligt och repeterbart sätt att distribuera information - boken -. Att vinna och överföra information har aldrig varit billigare, enklare eller snabbare än det har varit på grund av denna uppfinning.

Kunskap är en legering, ungefär som brons eller stål, och bör behandlas som sådan.

Leonardo da Vincis omättliga önskan om kunskap var oskyldig. Han var intresserad av att lära sig allt. Dessutom fanns det mycket att studera - så mycket, faktiskt, för att hålla reda på allt gjorde han anteckningar i sin anteckningsbok för att fungera som påminnelser. Vad är det rätta sättet att kvadratera en triangel? Han skulle få hjälp av en matematikmästare för att demonstrera det. Hur navigerar invånarna i Flandern sig igenom isen? Benedetto, en vän till hans, borde vara medveten. Vad sägs om att återställa lås, fabriker och kanaler, vilka är en specialitet för folket i Lombardiet? Vad tror du? Han måste konsultera en hydrauliksexpert för att ta reda på vad han pratade om. Listan fortsatte på obestämd tid. Varför behövde Leonardo en så stor mängd kunskap? Hans förståelse för hur olika informationskällor kan kombineras för att skapa något som är större än summan av dess delar var tydlig.

Det viktigaste budskapet i detta brev är följande: Kunskap är en legering, mycket som brons eller stål, och bör behandlas som sådana. När två metallelement kombineras för att bilda ett material som kan utföra mer funktioner än vart och ett av dessa element, hänvisar vetenskapsmännen till den resulterande enheten som en legering. Tänk på metallbrons, som är en blandning av koppar och tenn. Bronze blev först producerad av de forna sumererna för ungefär 5000 år sedan. Koppar var hjälpsam, men det hade flera nackdelar, inklusive det faktum att metallen var mjuk och rostig. Bronze, å andra sidan, var ett betydligt mer långvarigt material. Eftersom det är ett mycket starkt ämne, skulle man kunna använda den för att göra vapen och verktyg som inte går sönder när de används. Du kan göra rostfritt rostfritt stål genom att kombinera sådana element som magnesium, nickel och krom.

Kunskap, å andra sidan, kan ses som en legering. Som den grekiska filosofen Aristoteles påpekade består den också av ett antal komponenter som, när de är förenade, producerar något som är mer kraftfullt än summan av dess delar. Det här är något vi ser och känner dagligen. Se det som att du kör. För att kunna köra bil måste du känna till väglagen. Detta är vad Aristoteles hänvisar till som episteme, eller teoretisk kunskap. Att förstå funktionerna hos de olika pedalerna och knapparna är också avgörande. Det kallas teknologi, vilket betyder "kunskapskunskap". Eftersom du inte är ensam på vägen, måste du också förutse vad andra förare kommer att göra, vilket kräver användning av nous-intuitive perception. I det här fallet är du exemplifierande efrones, vilket är en varning av erfarenhet, eftersom du vet att din resa alltid tar 20 minuter, oavsett om du rusar över en korsning medan ljuset är grönt.

Tillsammans skapar dessa komponenter en legering som gör det möjligt för oss att göra saker som skulle vara omöjliga med enbart ett enda element.

I fysik, som i livet, får man tillbaka det man har lagt ut.

Norman Bethune ville vara till tjänst för andra. För en begåvad kirurg som Bethune fanns det många chanser att uppnå exakt det under det tidiga 1900-talet. Kostnaden för medicinsk behandling i Bethunes hemland i Kanada var fortfarande för dyr för arbetarklassens folk, som fick honom att inrätta en gratisklinik och arbeta för nationell allmän hälso-och sjukvård. Under dessa decennier var krig en oundviklig verklighet. Under första världskriget var Bethune en medlem i den kanadensiska läkarkåren, som stred på slagfälten i Europa. När det spanska inbördeskriget bröt ut 1936, erbjöd han sig att tjänstgöra som kirurg för republikanska sidan. Han jobbade där i ett antal år, där han uppfann världens första mobila blodtransfusionsapparat. Två år senare var han i Kina, där han etablerade ett sjukhus, utbildade läkare, och ökade antalet kinesiska trupper på fältet betydligt.

Bethune's hängivenhet och mod, å andra sidan, förtjänade han varken berömmelse eller rikedomar. Hans död kom som ett resultat av blodförgiftning, som han kontrakterade 1939. Han var bara 49 år gammal när han dog. Så mycket för karma, tycker du inte det? Det är inte helt sant ... Den viktigaste lärdomen i detta brev är: Du får vad du ger-i fysik lika väl som i livet, naturligtvis. Vilket är det bästa sättet att förstå Bethune's liv? Fysik kan mycket väl vara nyckeln till att låsa upp mysteriet. Tänk på begreppet ömsesidighet, som finns med i Isaac Newtons tredje regel. Det står att när ett objekt A utövar kraft på ett objekt B, kommer objektet B att returnera eller "återgälda" genom att utöva en lika stor mängd kraft på objektet A. Detta är känt som ömsesidighetsprincipen.

När du hoppar till marken till exempel utövar du kraft på jorden, vilket i sin tur utövar kraft på din kropp på samma sätt. Tyngdkraften är namnet som ges till denna kraft. Ömsesidighet hjälper också till att förstå hur vapen fungerar. Förbränningen av bränsle i en begränsad cylinder skjuter materien - gas - i en enda riktning. En liknande rörelse skjuter kulan i motsatt riktning av sin ursprungliga bana. Tyvärr har denna fysiska regel inte en moralisk motsvarighet: utmärkta handlingar resulterar inte alltid i lika fördelaktiga konsekvenser, vilket visas i Noahs exempel. Emellertid kan begreppet ömsesidighet fortfarande hjälpa oss att förstå Bethunes livsberättelse.

I tidskriften BMC Health släppte forskare resultaten från en spännande studie som de genomförde 2017. Det har visats att frivilligarbete är mycket förutsägbart för förbättrad mental och fysisk hälsa, samt livstillfredsställelse, självkänsla och övergripande nöje och övergripande välbefinnande. Själviskhet, med andra ord, kan mycket väl vara sin egen belöning för individer som Norman Bethune, vilket ger dem energi, drivkraft och en känsla av syfte i deras liv och andras liv. Medan ett liv i tjänsten inte alltid resulterar i livslängd eller berömmelse, belönas den av en lika kraftfull kraft: en positiv känsla av välbefinnande.

Trots att människor inte kan fungera utan hierarki kan de välja bättre ledare.

Landsbygdens Frankrike år 1788. Vi är på en gård och vi tittar på en kycklingsko. Det är inte svårt att ta reda på vem som är ansvarig. Vissa hönor har första dibs på mat och peck vid resten av flocken för att få deras uppmärksamhet. När det gäller att plocka sina underordnade, underkastar de andra hönorna till denna fågelaristokrati. Underklassen är längst ner i den sociala hierarkin. Dessa kycklingar är aldrig aggressiva mot andra höns. När du tar ett steg tillbaka kan du se att det franska samhället ser mycket ut som detta kooperativa bostadsprojekt. Det har också en hierarki av betydelse. Kungen är högst upp i hierarkin, och hans ord är lagen. Prästerskapet och aristokratin rankas bakom honom. De är skyldiga kungens lojalitet, men de är skyldiga monarken inget annat. Längst ner i pyramiden är den så kallade tredje gården, som består av miljoner bönder och arbetare som berövas sina rättigheter och underkastas överdrivna skatter.

Det verkar som om hierarkin är ett grundläggande element i existensen, både hos människor och hos djur. För att vara säker är detta meddelandet som Frankrikes monark, präster och aristokrati försöker komma igenom bönderna. Men även om hönor kan vara villiga att acceptera dessa arrangemang, varför ska människor? Även om människor kanske inte kan existera utan hierarki, kan de välja bättre ledare, vilket är den viktigaste lektionen i detta brev. Nästan alla djur lever i hierarkiska strukturer som verkställs noggrant. Dessa hjälper till att upprätthålla fred och stabilitet. De kommer dock till en rejäl kostnad. Top-down-regimer är skadliga för människor som är längst ner i hierarkin. De är också ineffektiva på jobbet. Upptäckten av en betydligt bättre matsamlingsteknik med en lågt rankad schimpans kommer att resultera i att andra högre rankade schimpanser kan anta den.

Överskylda bönder med otillräcklig mark, i motsats till förtryckta schimpanser, kommer att stiga upp i uppror. Den tredje gården steg upp i revolt 1789. Monarken och många av hans aristokratiska allierade avrättades, medan de som överlevde avskaffades av sina rättigheter under processen. Den franska revolutionen förklarade att varje man och kvinna i Frankrike var en lika medlem av samhället. Det var dock inte enkelt att genomföra detta koncept. Nya herrar uppstod från asken från den tidigare regimen. Napoleon förklarade så småningom sig själv kejsare och etablerade sitt eget hierarkiska system i landet. Napoleons regel var en förbättring jämfört med det tidigare systemet, men det visade hur svårt det är att helt eliminera hierarkiska strukturer. Nya politiska ledare verkar uppstå regelbundet för att fylla politiska tomrum. Men även om vi inte kan förändra denna till synes regel om mänsklig existens, har vi viss kontroll över den: vi kan alltid välja bättre ledare.

Frågan om ineffektiva ledare är mycket enkel. Liksom Napoleon är de individer som sätter sig upp för ledarroller starka konkurrenter i sin egen rätt. De är utmärkta för att få makten, men de är mindre skickliga på att utöva den. Varför? Tänk på vad vi sade tidigare om behovet av effektivitet. Förmågan att lyssna när någon har en lysande idé är allt som krävs av bra ledare - de behöver inte ha alla lösningar. Det är den typ av individer vi borde leta efter.

De stora mentala modellerna Volym 2 avslutas med en sista sammanfattning.

Den viktigaste punkten i dessa anteckningar är: Varför är zebror så snabba, och varför har ingen latin som första språk? Varför förbjöd regeringen absint medan han tystade på riskerna för blyförgiftning? Dessutom, vad har dessa lopprida råttor att göra med den italienska renässansen? De "hårda" vetenskaperna - som fysik, biologi och kemi - kan faktiskt hjälpa oss att svara på dessa frågor, vilket är en trevlig överraskning! Detta beror på att dessa discipliner är konstruerade kring en uppsättning grundläggande idéer som kan användas för att förklara mer än bara naturen; De kan också användas för att bättre förstå vår egen värld och dess historia.

Köp bok - The Great Mental Models Volume 2 av Shane Parrish, Rhiannon Beaubien

Skriven av BrookPad Team baserat på de stora mentala modellerna Volym 2 av Shane Parrish, Rhiannon Beaubien

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.